Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Blogi

2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311

RSS

 Kunhan tuli mieleen..
12.01.2016 06:12 | Mika

Villi visio, joka pitäisi tarkistaa..: mitäpä jos radioaktiivinen säteily voimistuisi, kun radioaktiivista ainetta pommitetetaan mikroaaltosäteilyllä? Silloin voitaisiin keinotekoisesti pienentää aineen puoliintumisaikaa -ja lopulta "polttaa loppuun" ydinjätteet?

Puh, edistyyhän nää sivut pikku hiljaa. Paljon on tehtävää, mutta on ainakin aloitettu. ^^


( Päivitetty: 23.06.2016 17:13 )

 - Mika | Linkki Hmm.
19.11.2015 01:00 | Mika

Sellainen jännä havainto, että jos joku tulee tälle sivulle googlen kautta, hän ei näe kaikkia otsikoita jne. Klikatkaa kohtaa Etusivu. :)

Pahoittelen sivujen suhteellisen hidasta rakentelua, mutta pikkuhiljaa eteenpäin. :)


 - Mika | Linkki Fonttien jne kokeilua. :)
27.10.2015 17:38 | Mika

Etenee nää sivut pikkuhiljaa, omaan rauhalliseen tahtiinsa. Nyt on ainakin aloitettu havainto-osiota lisäämällä pari linkkiä. :)

Nyt sivut löytyy jo googlaamallakin. ^^


( Päivitetty: 27.10.2015 17:41 )

 - Mika | Linkki Lyhyesti vähän kaikkea. :)
18.10.2015 02:16 | Mika

Olen suurella mielenkinnolla seurannut pallosalamatutkimuksia ja teorioiden

rakentelua -teorioita on kyllä varsin kunnioitettava määrä, mutta yksikään

niistä ei kata/selitä kaikkia silminnäkijöiden havaitsemia ominaisuuksia

(riippumattomuus energian syötöstä muodostumisen jälkeen, vapaa leijuminen,

usean sekunnin koossapysyminen, kymmenien senttien kokoluokka, ...). Osa

teorioista antaa vastakseksi kyllä pallosalaman -ja varsin usein vieläpä

sellaisen pallon, joka ei pysyisi hetkeäkään koossa, leijuisi ilmassa tai

vastaavasti kaikkién läheisyydessä olevien rautaesineiden tulisi magnetoitua

pysyvästi. Niinpä aloitin oman mallini rakentamisen ns. kokonaan uudelta

pöydältä...

Itseasiassa aloitin urakkani pallosalamaluokittelulla, josta havaitsin

pallojen jakautuvan syntytapansa perusteella kahteen pääryhmään: "Salaman

jälkeläisiin" ja "tyhjästä syntyjiin".

"Salaman jälkeläiset" syntyvät salamaniskun läheisyydessä (joko ennen sitä tai sen seurauksena): salama saattaa maahan osuessaan höyrystää siitä piitä (tms) ja synnyttää siitä Abrahamsonin ja Dinnisin teorian mukaisen pallon. (Turun Sanomissa oli aikoinaan tästä uutinen, johon tässä linkki:

http://64.233.183.104/search?q=cache:QmJAnDcRl4AJ:verkkolehti.turunsanomat.fi/osasto/%3Fts%

3D1,12,0,0,51154,2000-08-06+pallosalama+pullahtaa+maasta&hl=fi

) Tämän ryhmän pallot saattavat kulkea linjoja pitkin, ilmestyä kattolampusta

jne. Tosin tälläkin teorialla on vielä puutteensa.

Itse aloin tarkastella lähemmin toista pääryhmää: "tyhjästä syntyjiä", eli

niitä palloja, jotka näyttävät siis syntyvän tyhjästä. Mikään teorioista ei

anna tälle ryhmälle yksinkertaista, kattavaa selitystä -ehkäpä siksi, että

kaikkien teorioiden lähtökohta on sama: pallosalama on sähköpurkaus (tai sitten palloa pidetään kokoon puristuneena salamana..) -mutta onko sen sitten oltava?

Niinpä päädyin lopulta yksinkertasiin tuloksiin: Pallosalama on vain hehkuvaa

kokoonpuristunutta ilmaa, jota pitää koossa sähköinen voima(mm. Coulombin

voima). Pallosalamien pyörimisen selittäminen oli vaivatonta:liikkuva

varautunut ilmamolekyyli kokee maan/ukkospilven synnyttämän magneettikentän/kenttien läpi kulkiessaan muuttuvan magneettikentän..jne.

Mikä pallon pitää sitten ilmassa? Palloa saattaa kannattaa maan/ukkospilven aiheuttama sähköinen vetovoima -ja nousevan ilmamassan, eli matalapaineen aiheuttama noste tavallisen nosteen lisäksi.

Jos palloa pitää koossa jokin voima, joka sitoo ilmamolekyylit pallon muotoon, niin pallo ei juurikaan luovúta lämpöä ympäristöönsä (tämä selittää mm. sen, miksi pallosalama ei aina polta reikää kulkiessaan seinän tms.

rakenteen läpi -tästä seuraa, että pallo noudattaa adiabaattisia tilanyhtälöitä -mistä puolestaan seuraa, että pallo voidaan redusoida takaisin ns. normaalitilaan (varaukseton ilmamassa) -ainemäärä voidaan ratkaista.

Ainemäärä voidaan ratkaista kahdella tavalla (olettaen, että ukkospilvet ovat horisontin tuntumassa >sähköiset kannattavat voimat=0): joko adiabaattisista tilanyhtälöistä pallon koon ja pallon lämpötilan funktiona tai sitten pallon koon ja vallinneen ilmanpaineen funktiona.

Tässä oli siis ajatuksieni lähtökohta: lähdin liikkeelle pelkästä ilmasta yrityksenäni saada se hehkumaan kuumana ja leijumaan pallona ilmassa -jo pelkällä lukiofysiikalla pääsi hyvään alkuun -ja täydennän edelleen opintojani ja samalla rakentelen tätä mallia -ja nyt uskoisin saaneeni kaikki ominaisuudet selitettyä -värit mukaanlukien.

Netissä mainostetaan aika ahkerastipallosalamien valmistamista mikroaaltosäteilyn avulla -en ole kuitenkaan vielä ilennyt kokeilla.. :)

Oma pallosalama kokemukseni oli melkoisen kouriintuntuva: Olin tuolloin seitsemänvuotias ja istuin kotitalomme ulkoportaalla; horisontissa, eli n. 9-10 kilometrin päässä näkyi suuri ukkosrintama, jonka tietysti vielä tuolloin omaksuin "pilveksi". Olin aikeissa nousta ylös ja lähteä sisälle, vaikka jyrinää ei vielä kuulunutkaan. Nostin jalkani koukkuun -ja lähes samalla hetkellä eteeni ilmestyi (muistaakseni) läpinäkymätön, "luunvalkoinen" pallo, joka katosi lähes samalla hetkellä -ei ääntä, ei hajua, ja vaikka pallo oli todella lähellä (onni, ettei jalkaan osunut!) ei pallo myöskään lämmittänyt eikä polttanut alapuolellaan olleita kasveja.

Sanoin, etten kuullut ääntä, mutta talossa sisällä olleet vanhempani kuulivat kyllä äänen: "kuin halkopino olisi kaatunut", sanoivat he jälkeenpäin. Tuolloin miulla oli vielä normaalinäkö, mutta parisen kuukautta tuon jälkeen näköni heikkeni huomattavasti keskimäärin -9 dioptriin -mutta en voi tietenkään varmaksi sanoa, että johtuiko tuo itse pallosta.

Noista ajoista lähtien aloin pohtia millainen pallosalama okeastaan on -ja aika inhottavalta tuntui teoria, että kyseessä olisi vain optinen harha, tms.. Niinpä aloin opiskella fysiikkaa -ja uskon vihdoin löytäneeni varsin kattavan mallin pallosalamalle (tai ainakin tyypille "tyhjästä syntyjät") Mallillani voin laskea mm. pallon ainemäärän joko pallon koon ja pallon lämpötilan avulla (jolloin pallon ainemäärä ja muut ominaisuudet voidaan laskea tapauksista, joissa pallo on sulattanut esim. rautaa tai lasia > pallon lämpötila voidaan arvioida) TAI Pallon koon ja vallinneen matalapaineen avulla.

Lisäksi pystyn selittämään mm. pyörivät pallosalamat, ilmassa leijumisen, kahdentyyppisen katoamisen ja joidenkin pallojen suhteellisen pitkän elinajan. Lisäksi jouduin ottamaan käyttööni uuden pallosalamaluokituksen.

Toisaalta: pallosalamaan todella uskovia sekä niitä nähneitä on todella vähän; tiedemiehiltä puuttuu selkeä lähtökohta pallosalamain tutkimiselle osittain jo siksi, etteivät he ole sitä vielä kertaakaan nähneet -ja siitä syystä osa epäilee jo valmiiksi koko ilmiön olemassa oloa..tai lähtee "päättömistä" lähtökohdista -esim. magneettisia solmuja on esitetty pallosalaman selitykseksi -sääli vain, että tuon mallin mukaan tulisi kaikkien pallon läheisyydessä olevien rautaesineiden magnetoitua pysyvästi.. -mutta voihan ehkä jokin osa syntyä niinkin, mutta eivät kaikki.


 - Mika | Linkki Foorumi avattu!! :)
01.10.2015 03:18 | Mika

Näki vihdoin päivänvalonsa tämäkin, eli foorumi!! :) Toiveissa kovasti saada ihmisiä keskustelemaan pallosalamoista, ukkosista, myrskyistä, jne. ^^ 


( Päivitetty: 01.10.2015 03:21 )

 - Mika | Linkki


©2019 Blogi | Pallosalamat: pallosalama: tyyppi IV: 'Tyhjästä' syntyvät - suntuubi.com